Hoe jij Mei Plasticvrij kunt toepassen in je zaak!

Deze maand besteden we met Mei Plasticvrij extra aandacht aan onze inspanningen voor een betere wereld en toekomst. Hoe jij hier je steentje aan kan bijdragen? De wegwerpcultuur zoveel mogelijk vermijden en aan de slag gaan met duurzame en meer ecologische materialen. Hoe je dit nu concreet doet? Dat ontdek je hier alvast aan de hand van heel wat handige tips & tricks.

Kijk naar je verpakkingsmateriaal

Eén van de makkelijkste manieren om duurzamer te werken, is om minder wegwerpplastic te gebruiken. Denk maar aan de verpakkingen voor takeaway, rietjes, bestek, borden en zoveel meer. Europa staat hierachter door het gebruik van deze producten te verbieden sinds 2021. Hay Straws biedt hiervoor een perfect alternatief met hun 100% natuurlijke tarwe rietjes. De soepbekers en saladbowls van Biopack zijn dan weer volledig composteerbaar! De duurzame hamburgerdoosjes kunnen zelf gebruikt worden als leuke bakjes om je snacks in te serveren! Je kan (indien mogelijk) ook steeds vragen aan je klanten om zelf een kommetje mee te brengen voor hun takeaway. Het geeft een heel huiselijk en persoonlijk gevoel, het is duurzaam en bovendien kan je zo meteen kosten besparen.

Kies zorgvuldig je producten

Door zorgvuldig je producten uit te kiezen kan je gemakkelijk je steentje bijdragen. Kijk gerust welke producenten een extra inspanning doen op het vlak van ecologie en duurzaamheid. Zo kunnen we allemaal samen voor een plasticvrije toekomst gaan.

Gelukkig doen veel merken zelf een inspanning om samen met hun verdelers naar een betere toekomst te streven. Denk maar aan Las Vegan dat niet enkel vegan sausjes maakt, maar hiervoor gebruik maakt van een duurzaam productieproces en milieuvriendelijke verpakkingen. Magnum heeft recent hun verpakking gewijzigd. De dozen worden allemaal gemaakt van gerecycleerd papier, de ijsbekers worden geproduceerd met gerecycleerd polypropyleenplastic en de stokjes van hun ijsjes worden gemaakt met gecertificeerd duurzaam hout. Het zit soms in de kleine dingen.

Kies voor herbruikbaar

Bied jij takeaway aan of nemen heel wat klanten graag hun frietjes mee naar huis? Voorzie dan leuke herbruikbare tassen met je branding in plaats van plastic zakjes. Hier kan je eventueel een kleine eenmalige bijdrage voor vragen. Je klanten kunnen deze zakken meebrengen als ze iets bij je bestellen en maken intussen reclame als ze de zak voor andere doeleinden gebruiken. Om klanten te stimuleren de zak te gebruiken kan je er ook een winactie aan koppelen. Denk maar aan een korting of een leuk extraatje bij hun aankoop.

Maar ook intern binnen je zaak kan je dit toepassen. Werk niet meer met plastic- en wegwerpverpakkingen voor het opbergen van je producten, maar maak gebruik van praktische en herbruikbare boxen om je voeding in op te slaan in de frigo’s. Dankzij de etiketten van LabelFresh kan jij gemakkelijk aanduiden over welk het product het gaat, wat de allergenen zijn en tot wanneer het product houdbaar is. Gemakkelijk toch?

Recylcleren is de toekomst

Last but not least, recycleer wat je niet kunt vermijden. Plastic volledig uit je zaak bannen is momenteel onmogelijk omdat jij natuurlijk niet de enige factor bent binnen dit verhaal. Je kunt wel je plastic zoveel mogelijk recycleren om op die manier zo weinig mogelijk afval te produceren.

Heb jij voldoende inspiratie opgedaan en kan je niet wachten om met deze tips aan de slag te gaan? Laat het ons dan zeker weten zodat wij je kunnen ondersteunen waar nodig. Ook voor vragen kan je steeds bij ons terecht via 09 224 36 60 of info@bellimmohoreca.be.

Las Vegan

Andalouse 25x90ml Las Vegan

Magnum

20x120ml Ola

Hey Straws

Rietjes longdrinks 500 stuks

LabelFresh etiketten

500 stuks 70x45mm

Eco tray bruin bakje

200 stuks