Mei Plasticvrij voor een groenere toekomst: ga de uitdaging aan 

Tijdens Mei Plasticvrij proberen we onze hoeveelheid plastic zoveel mogelijk te beperken. Het gaat zelfs nog veel verder dan enkel plasticgebruik verminderen, we proberen ook zoveel mogelijk voedselverspilling tegen te gaan. Als horecaondernemer speel jij een belangrijke rol in de overgang naar een duurzamere wereld. Door duurzaam om te gaan met voeding kan je niet alleen je steentje bijdragen aan een duurzamere wereld, maar ook je winstmarge verhogen. Laat je inspireren door onze handige tips en tricks en zet de eerste stap naar een groenere toekomst.

Ga voor ecologische en composteerbare verpakkingen

Sinds 2021 is het gebruik van wegwerpplastic niet meer aan de orde. Gelukkig zijn er tegenwoordig heel wat duurzame en afbreekbare alternatieven die een milieuvriendelijk alternatief bieden voor traditionele verpakkingen. Zo kunnen je gasten nog steeds genieten van hun favoriete snacks zonder het milieu te schaden. Of het nu gaat om een portie knapperige frietjes, een delicious hamburger, een frisse salade of een warme soep: je kan ze nu met een gerust hart meegeven in duurzame doosjes en bakjes.

Daarnaast zijn er ook composteerbare verpakkingen op de markt. Deze verpakkingen worden gemaakt van natuurlijke, plantaardige grondstoffen en verminderen de CO₂-uitstoot, waardoor er minder afval op de stortplaats terechtkomt. Zo kan je voor jouw hamburgers bijvoorbeeld onze composteerbare hamburgerdozen of hamburgerzakjes gebruiken en voor salades of desserts zijn de composteerbare bekers van Biopack ideaal.

Sinds 1 januari 2023 zijn er nog extra stappen ondernomen en is het zelfs verplicht om transparante zakken te gebruiken voor bedrijfsrestafval dat wordt aangeboden in containers. Dit zorgt voor een snelle en efficiënte controle op sorteerfouten door de inzamelaars. 

Ook als uitbater van een (zomer)terras kan je gebruikmaken van duurzame oplossingen. Wij hebben de perfecte oplossing voor jouw dorstige gasten die snakken naar een heerlijke cocktail of mocktail. De rietjes van HAY zien er niet alleen heel mooi uit, maar zijn ook nog eens 100% composteerbaar. Laten we eerlijk zijn, wie wil er nu niet nippen aan een verfrissende cocktail met een rietje dat niet slap wordt of kapot gaat, zonder zich zorgen te maken over de impact op het milieu?

Verpakking voor altijd: herbruikbaar

Een andere optie om duurzamer om te gaan met verpakkingen is door gebruik te maken van herbruikbare verpakkingen. Bijvoorbeeld door frisdrank te serveren in glazen flesjes in plaats van blikjes of door burgers en frietjes te serveren in herbruikbare bakjes. De Franse McDonald’s-ketens nemen alvast al deel aan deze verpakkingsrevolutie. Ze serveren hun maaltijden in herbruikbare verpakkingen.

Zeg nee tegen voedselverspilling

Wist je dat een goed beheer van jouw voorraad verse ingrediënten jouw winstmarge aanzienlijk kan verhogen? Het verspillen en weggooien van voeding is niet alleen slecht voor het milieu, maar ook voor je winst. Voedselverspilling is een echte killer voor jouw winstmarge, denk maar aan extra kosten voor afvalinzameling (ongeveer €0,20 per kg), onnodige koeling/vriezing, opnieuw opwarmen en verspilde arbeidskosten. Hoe kan je nu gemakkelijker verspilling tegengaan? 

Als chef-kok kan het soms moeilijk zijn om een goed overzicht te bewaren van de houdbaarheidsdatum van alle verse voeding in jouw voorraad. Je kan bijvoorbeeld halffabricaten gebruiken want deze hebben een langere houdbaarheid dan verse ingrediënten. Tegenwoordig zijn halffabricaten zeker van goede kwaliteit, zo hoef je niet in te boeten. Bovendien zullen deze het gemakkelijker maken om je voorraad efficiënt te beheren. 

Voor verse voeding is er ook een simpele oplossing om de houdbaarheidsdatum te monitoren: de Labelfresh etiketten. Met deze handige etiketten kun je makkelijk bijhouden wanneer iets in jouw voorraad gecontroleerd moet worden en kan je verspilling voorkomen. Zo kan jij steeds de hoogste kwaliteit garanderen voor jouw culinaire creaties.

Engage your customers 

Vergeet zeker niet om je gasten te betrekken bij jouw duurzaamheidsinspanningen. Recent onderzoek toont aan dat consumenten je meer waarderen wanneer je met jouw zaak actief bijdraagt aan een duurzame wereld. Informeer hen over de maatregelen die je neemt en moedig hen aan om hun eigen steentje bij te dragen aan een groenere toekomst. Als horecaondernemer heb je namelijk de unieke kans om anderen te inspireren om ook actie te ondernemen. Dit zal ongetwijfeld een positieve impact hebben op je reputatie.

Voor vragen kan je steeds bij ons terecht via 09 224 36 60 of info@bellimmohoreca.be

Rietjes jumbo cocktail martini 

250stuks Hay Straws

Composteerbare kartonnen hamburgerdozen 

12cmx12cmx8cm bruin 400st

Etiket labelfresh

70x45mm 500st

Brioche burger bun

28x85g Foster

Eco trays bruin bakj

92/812 200st

Rietjes longdrink jumbo 

20cm 250stuks Hay Straws