Waar moet ik rekening mee houden bij het opstarten van een zomerbar?

Tegenwoordig zijn zomerbars helemaal hip! Droom jij ervan om een zomerbar te openen? Dat is natuurlijk fantastisch nieuws! Maar er zijn heel wat zaken met wat je rekening dient te houden bij het openen van jouw zomerbar. Wij helpen je graag een handje en geven je wat tips & tricks mee.

1. Ga op zoek naar jouw perfecte, zomerse locatie

Zonder locatie kan je natuurlijk geen zomerbar opstarten, de locatie is cruciaal voor het succes van jouw zomerbar. Hoe ga je nu op zoek naar de juiste locatie? Zoek naar een toffe locatie waar je jezelf wel ziet genieten van een cocktail met vrienden. Dat kan een locatie in de stad met een bruisende sfeer zijn, maar evengoed een gezellig plekje buiten de stad in de groene natuur. Zorg ervoor dat de locatie voldoende plaats heeft voor tafels, stoelen en banken, zodat jouw gasten comfortabel kunnen genieten. Vergeet niet om ook goed na te denken over de bereikbaarheid van jullie locatie en voldoende parkeergelegenheid. Jullie willen immers dat klanten zich welkom voelen en zonder stress bij jullie kunnen komen.

2. Vraag je vergunning aan

Wanneer je een prachtig plekje gevonden hebt, is het tijd om een vergunningsaanvraag in te dienen bij de gemeente. Een tip: deel in jouw aanvraag zeker mee dat de zomerbar mensen naar de stad of gemeente zal lokken en het lokale toerisme zal stimuleren, wat een win-win is voor jullie beiden. De gemeente zal jouw aanvraag in overweging nemen en hopelijk goedkeuren.

3. Breng administratieve formaliteiten in orde

Voor de opstart van jouw zomerbar heb je een ondernemingsnummer, btw-activering en een FAVV vergunning nodig. Die FAVV vergunning moet je vóór de opening van jouw zomerbar aanvragen en moet ook zichtbaar uitgehangen worden. Er zijn enkele zaken die verplicht zijn waar je dus rekening mee zal moeten houden: 

  • Er moet drinkbaar stromend water aanwezig zijn. 
  • Er moet een goede handhygiëne worden toegepast.
  • De zaak moet regelmatig gereinigd worden volgens een vooropgesteld plan en ongedierte en beestjes moeten worden geweerd. 
  • Je moet de klanten de juiste allergeneninformatie kunnen geven indien nodig.

Voor meer informatie omtrent de FAVV wetgeving kan je hier een kijkje nemen. Jouw toelating kan je aanvragen via deze link.

Maar dat is nog niet alles, je zal ook een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid en brandverzekering moeten afsluiten. Als ondernemer is het belangrijk om te zorgen voor een goede verzekering burgerlijke aansprakelijkheid uitbating. Deze verzekering dekt namelijk de schade aan derden die tijdens jullie werkzaamheden is veroorzaakt. Hierbij kan je denken aan zowel materiële als lichamelijke en immateriële schade die is ontstaan door een foutieve handeling of een vergetelheid van jullie of een van jullie medewerkers. Voor meer info over deze verzekering kan je hier een kijkje nemen.

Wanneer je van plan bent om personeel in dienst te nemen, zal je ook een dimona-aangifte moeten indienen. Dit kan via deze website.

Het is verstandig om al deze zaken eerst goed door te nemen en je goed te laten informeren zodat je met een gerust hart je zomerbar kan openen. 

4. Inrichting van jouw zomerbar

Voor de inrichting van jouw zomerbar heb je talloze zaken nodig zoals tafels, stoelen, parasols, glazen, borden,… Maar je hoeft niet altijd alles nieuw te kopen, wees creatief met de inrichting. Denk maar aan het gebruik van gerecyclede materialen zoals houten paletten om stoelen, zitbanken of tafeltjes mee te bouwen. Bovendien is het ook nog eens een budgetvriendelijke oplossing. Denk misschien ook na over een leuk thema en sfeerverlichting om de ideale setting voor jouw zomerbar te creëren.

5. Welke producten ga je serveren? 

Eens je aan alle formaliteiten voor jouw zomerbar voldaan hebt, is het natuurlijk tijd om na te denken over de smakelijke traktaties die je klanten zullen doen watertanden. De menukaart van jouw zomerbar zal één van de belangrijkste aspecten zijn voor hen. Op warme zomerdagen durven veel mensen wel eens te genieten van een fris biertje, een glaasje wijn of een heerlijke cocktail. Niet onbelangrijk is natuurlijk ook welke snacks en gerechtjes je zal serveren. Klanten vinden het ongetwijfeld belangrijk dat ze bij hun verfrissend drankje ook iets kunnen eten. Denk maar aan fingerfood, mini frituursnacks en hotdogs, tapas gerechtjes, frietjes, pizza en zoveel meer. Dit zijn allemaal lekkere en gemakkelijke opties voor jouw klanten om te snacken terwijl ze genieten van de sfeer in jouw zomerbar. Gelukkig hebben we bij Bellimmo alles in huis om jou te voorzien van de lekkerste dranken en snacks.

We delen alvast graag een gerechtje mee om heerlijke mini taco’s van LA Streetfood te maken. Om de taco schelpen te maken heb je de Corn Tortillas of Blue Corn Tortillas  van LA Streetfood nodig. 

Plaats de tortillas in de houders en frituur ze kort, totdat ze die heerlijk krokante textuur krijgen die zo kenmerkend is voor taco’s. Nu komt het leukste deel: vul de tortillas met wat je zelf maar wil. En als je een beetje inspiratie nodig hebt, hebben we tal van heerlijke combinaties samengesteld om je op weg te helpen naar heerlijke creaties. 

Optie 1:

Corn Tortillas 

Beef Barbacoa 

Guacamole 

Jalapeño pepper relish Ballymaloe

Verse sla 

Optie 2:

Blue Corn Tortillas 

Guacamole 

Smoky Hemp Sauce 

Optie 3:

Verse zalm, sla en Picco de Gallo

Corn Tortillas 

Chicken Tinga filling 

Tropical Mango Ballymaloe 

Sla 

6. Ga online!

Vergeet niet om de opening van jouw zomerbar aan te kondigen op social media. Dit is een uitstekende manier om zoveel mogelijk mensen te bereiken en jouw zomerbar onder de aandacht te brengen. Doe een oproep aan je familie en vrienden om dit ook op hun social media te delen en nodig mensen uit om je Facebook- en Instagram-pagina te volgen. Vergeet niet om belangrijke informatie te vermelden zoals een adres en duidelijke openingsuren. Maak eventueel al leuke foto’s tijdens een testavond, dit zorgt direct voor wat sfeer op de socials.

Heb je hulp of advies nodig bij het vinden van de benodigde producten voor jouw zomerbar? Wij staan altijd voor je klaar om je te helpen. Aarzel zeker niet om ons te contacteren via 09 224 36 60 of via info@bellimmohoreca.be.

Mini Hotdog Roll 

160x25gr LA STREETFOOD

Corn (soft) tortillas

10cm 6x36st LA STREETFOOD

Garnaalballetjes Bisque

70x25g De Ambachterie

Borrelfrikandel

50x20g Buitenhuis

Mini loempia

50x20g OVI

Inktvisringen gepaneerd extra mals

1kg